På afstand får kreativiteten lov til at folde sig endnu mere ud

Mens vi står midt i orkanens øje, midt i vores projekt, i vores maleri, midt i hverdagen, mister vi nemt perspektiver. På afstand får du derimod adgang til din kreative højre hjernehalvdel. Den sløves i rutiner og vaner og er ofte den, vi får skruet ned for, hvis vi for længe har været tæt på noget. Også det, vi brænder for og elsker at lave.Afstand er nødvendig for at skabe nye perspektiver.

Kreativ og professionel fotograf

I princippet er det det, der er hensigten med meditation og mindfulnesspraksis: at se tingene lidt mere udefra. 

Det er også det mange af os kan opleve, når vi har ferie. Du kender måske det, at du har søgt stilheden på en sydhavsø, er taget på vandretur i bjergene, har siddet i tavshed og skuet udover en solnedgang for pludselig at opleve en slags indre brusebad. Du bliver renset for det, der ellers har fyldt din dag, din uge, og samtidig kan problemstillinger pludselig se anderledes ud. Du véd pludselig, hvad du skal gøre eller ikke gøre i en bestemt situation. Der sker faktisk noget, selvom du ikke GØR noget 

camera obscura, der bruges som fotografiapparat

Fra gammel tid var det kendt, at visse stoffer, som sølvsalte og asfalt, forandrede sig ved lysets påvirkning, og adskillige havde eksperimenteret dermed; men en brugervenlig teknik udvikledes først af to franskmænd, Nièpce og Daguerre. Den første døde, før forsøgene var tilendebragt; men det lykkedes Daguerre at færdiggøre dem, og han offentliggjorde sine resultater i 1839. Han lod billedet i camera obscura falde på en forsølvet kobberplade, der havde været udsat for joddamp. Lyset forandrede jodsølvet, og når pladen derpå udsattes for kviksølvdampe, fortættede disse sig mest dèr, hvor lyset havde virket stærkest, og dèr satte kviksølvdråberne sig tættest. Det uangrebne jodsølv bortvaskedes med svovlundersyret natron, så lyset ikke mere kunne forandre pladen. Man opnåede smukke billeder. De sås bedst, når en mørk flade spejlede sig i dem. Spejlede en lys flade sig i pladen, forandredes lys til skygge, og billedet blev negativt. 

Dating

Metoden forbedredes, idet man ved at bruge brom og klor betydelig afkortede tiden for lysets indvirkning. En stor mangel var, at disse billeder ikke kunne kopieres. Igennem Talbots arbejder, der væsentligt gik ud på at kopiere tegninger og naturgenstande, nåede man til det næste skridt i kameraets historie.

Ferien er jo en indlysende pause, hvor du måske fysisk er væk fra dit staffeli. Men er du hjemme og måske lige nu synes, at du endelig har tid til male, så tænk OGSÅ pauserne ind. Tænk dem ind som noget, der gøder og kultiverer den kreative muld i dig.  Ikke mindst, hvis du går i stå. Mine tip til at få maleriet og processen på afstand

Reklamefotograf Produktfotograf Portrætfotograf
Gå en tur

Gå i bad (ikke så få af de idéer, jeg får opstår der:))

Vend bagsiden af lærredet fremad 

Stil maleriet helt væk og især ud af det rum, hvor du ellers slapper af og holder pause 

Tag fotos med din telefon og se maleriet på foto

Meditér ved at fokusere på dit åndedræt. Intet andet. Når tankerne kredser om andet, så vend tilbage til fokus på åndedrættet

Der gemmer sig masser af potentiale der, hvor du måske ikke lige tænker det: I stilheden, i ikke-gøren, i den rene væren. Et buddistisk dogme lyder: I stilhed findes alle svar. Så giv dig endelig tid og god tid til INGENTING. Det er mit allerbedste tip til din sommer og dine kreative projekter. 

Skal du giftes?

I efteråret starter jeg det nye kursus op: Skabende billedeterapi. Udover at du maler dine helt unikke og personlige malerier har du også fokus på dine processer, og hvad du kan lære om dig selv gennem kreativ udfoldelse.  

De populære abstrakte malehold Slip kontrollen – Mal frit er selvfølgelig også på programmet. Både på hverdage og på lørdage. 

Ligesom jeg lige nu glæder mig til sommerferie glæder jeg mig ligeså meget til at komme igang igen efter ferien. Og måske møde dig på et af holdene? Det skulle glæde mig.

Læs mere her: